Dawno nie gościł u nas w domu.
Zaprosiłam go więc.
Pysznie było.
Składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego, pokrojonego na kawałki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 marchewki, pokrojone w słupki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: 2 – 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, sól, estragon
- 4 łyżki oleju
- woda
- mąka
- 1 kubeczek śmietany 18%
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno kroimy. Olej rozgrzewamy w garnku, wrzucamy mięso i czosnek, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę. Wszystko podsmażamy ok. 2 minut. Następnie dolewamy wodę tak by przykryć składniki znajdujące się w garnku. Dodajemy przyprawy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy groszek. Dusimy jakieś 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę. W kubku mieszamy dwie łyżki mąki z ½ kubka wody, mieszamy tak by nie było grudek, dodajemy do naszego gulaszu by go zagęścić. Chwilkę gotujemy. Przyprawiamy jeżeli jest potrzeba.