Muffinki z mozzarellą, suszonymi pomidorami i nutką bazylii

Podejdź bliżej.

Poczęstuję Cię smakiem bazylii.

Uchwyć tę chwilę.

 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 filiżanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g utartego ser parmezan
  • 250g posiekanego sera mozzarella
  • ok. 10 listków bazylii, posiekanych
  • 6 suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier z proszkiem do pieczenia i serem parmezan. W drugiej misce ubij widelcem jajko z oliwą i mlekiem. Należy wymieszać mieszankę suchą z płynną i dodać  posiekany ser mozzarella, listki bazylii oraz posiekane pomidory. Następnie foremkę papierową wkładamy do foremki metalowej. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki papierowej i wstawiamy do rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika na około 20 min lub aż się zarumieni.




Dodaj komentarz