Podejdź bliżej.
Poczęstuję Cię smakiem bazylii.
Uchwyć tę chwilę.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filiżanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g utartego ser parmezan
- 250g posiekanego sera mozzarella
- ok. 10 listków bazylii, posiekanych
- 6 suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, sól, cukier z proszkiem do pieczenia i serem parmezan. W drugiej misce ubij widelcem jajko z oliwą i mlekiem. Należy wymieszać mieszankę suchą z płynną i dodać posiekany ser mozzarella, listki bazylii oraz posiekane pomidory. Następnie foremkę papierową wkładamy do foremki metalowej. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki papierowej i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min lub aż się zarumieni.