Pachnie domem rodzinnym.
Zjem ją sobie.
Zamknę smak we wspomnieniach dziecięcych.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 1 większa cebula
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler obieramy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Studzimy a następnie obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa również. Ja do warzyw używam taką ręczną przeciskarkę, która kroi ugotowane warzywa w kostkę. Jabłka należy obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem (ilość wg uznania, ja zazwyczaj dodaje 3 – 4 czubate łyżki) oraz 1 łyżkę musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka jarzynowa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składni się „przegryzą” ze sobą.