Sałatka jarzynowa

Pachnie domem rodzinnym.

Zjem ją sobie.

Zamknę smak we wspomnieniach dziecięcych.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2  selera korzeniowego
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 większa cebula
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz

 

 Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler obieramy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Studzimy a następnie obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa również. Ja do warzyw używam taką ręczną przeciskarkę, która kroi ugotowane warzywa w kostkę. Jabłka należy obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem (ilość wg uznania, ja zazwyczaj dodaje 3 – 4 czubate łyżki) oraz 1 łyżkę musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka jarzynowa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składni się „przegryzą” ze sobą.




Dodaj komentarz