Dyniowy gulasz

Lubię Cię.

Panie Pomarańczowy.

Dodajesz smaku mojemu życiu…

Składniki:

  • 1 dynia, 1 ½ -2 kg
  • 2 papryki czerwone
  • 500-600 g mięsa, ja miałam mięso wołowe
  • 2 cebule
  • 1-2 puszki pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • woda
  • przyprawy: 1-2 łyżki jarzynki, 4 liście laurowe, 6 ziela angielskiego, pieprz, można dodać zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Dynie wydrążamy lub obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w prążki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy mięso i czosnek. Chwile podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, dynię, paprykę. Wszystko mieszamy razem. Po 5 minutowym duszeniu wlewamy pomidory z puszki, dolewamy wody tak aby przykryło nasze produkty. Wrzucamy przyprawy oprócz pieprzu, dodamy go na końcu do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!



Dodaj komentarz