Jagodowy las.
Ptak w oddali swą pieśń nuci.
Rozkoszuję się zapachem jesiennego liścia.
Składniki:
- 200 g jagód
- 2-3 pomarańcze
- 250 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- jajko
- 6 łyżek oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Pomarańcze sparzyć, ścieramy pół łyżeczki skórki z pomarańczy i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy też sok pomarańczowy. Łączymy obie masy, muszą być dobrze połączone, na końcu dodajemy jagody. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez 30 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i można posypać cukrem pudrem.