Nie wstanę!
Nie chcę słyszeć budzika!
No chyba, że na śledzika podniosę jednak powieki….
Składniki:
- 4 płaty śledzi
- 1 cebula
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka angielskie
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej przez 2 h, jeśli będą jeszcze zbyt słone należy je wymoczyć jeszcze przez 1 godzinę. Cebulę kroimy w prążki, natkę szatkujemy. Musztardę mieszamy z oliwą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ziela i ziarenka oraz szczyptę pieprzu, następnie odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny aż składniki przesiąkną wzajemnie.