Pod pierzynkę się schowały
Zuchwałe jedne
Dokopałam się do nich mimo to:)
Składniki:
- dwie paczki śledzi a’la matias (wymoczone)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- 3 łyżku musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małego kubeczka jogurtu
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz
- 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, następnie cebulę kroimy w kostkę. Musztardę mieszamy z oliwą i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Na spód miski układamu śledzie, następnie cebulę. Jajka ścieramy na tarce o małych oczkach, układamy na cebulę. Na sam koniec przygotowujemy „pierzynkę”. Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze śledzie. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h.