Babka bez jajek

Zabrakło mi jajek

Toż to szok!

Pomogła mi Red and Pale

 

Składniki: 

– 250g mąki
– 150g cukru
– 2 łyżeczki proszku
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 250ml mleka
– 50ml oleju
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych (ja miałam akurat różowe)
– 2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy mleko, olej i ocet, następnie mieszamy wszystko łyżką. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki i przelewamy do foremki do babki. Drugą połowę należy wymieszać z kakao i wlać na górę ciasta. Pieczemy 35 minut w 175°C. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszła mi mała babeczka:)

 

Dodaj komentarz