Cytrynowa pychota

Lemon curd

Ciasteczka

Beza

 

Składniki:

na spód

  • 400 g kruchych ciastek
  • 100 g masła

na krem

  • 2 cytryny
  • 200 g cukru (możnaby o 50 g dać mniej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniacznej
  • szczypta soli
  • 350 ml wody
  • 30 g masła
  • 4 żółtka

beza

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru (dałabym znacznie mniej nastepnym razem)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 

Przygotowanie:

Ciastka należy pokruszyć i zmieszać z miękkim masłem. Następnie wykładamy masę na spód foremki. Cytryny należy sparzyć. Do rondelka wsypujemy cukier, mąki, sól, skórkę i sok z cytryn, dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie gorące ale nie wrzące. Na końcu dodajemy masło. W miseczce należy roztrzepać żółtka, do których dodajemy ok 0,5 szklanki gorącej mieszaniny. Następnie masę jajeczną przelewamy do naszego rondelka i mieszamy aż zrobi nam sie budyń. Schłodzony krem wylewamy na nasz spód. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż beza się przyrumieni.

 

Dodaj komentarz