Polega na obgotowywaniu produktów, głównie owoców i warzyw, czyli włożeniu ich na kilka chwil do wrzącej wody. Czasem zabieg ten stosuje się zamiast gotowania, np. w przypadku bardzo delikatnych warzyw, m.in. młodych brokułów, cukinii, szpinaku. Owoce lub warzywa blanszuje się też po to, aby łatwiej było je oczyścić, obrać, pozbawić niepożądanego smaku (kwasu, goryczy) lub by nie straciły ładnej barwy w czasie dalszego przyrządzania. Na przykład pomidory parzymy po to, by bez trudu zdjąć z nich skórkę, cebulę – by utraciła ostry, gorzkawy smak, a kapustę w główkach, by łatwo oddzielić liście i nieco je zmiękczyć przed nałożeniem farszu. Produkty poddane blanszowaniu, zwłaszcza mięso i podroby, zmniejszają swoją objętość.
Ostatnie wpisy
-
Przekąska z batatów z krewetkami i awokado
28 lutego 2023
-
Pasty do chleba – serowa, z suszonych pomidorów, z hummusem
13 lutego 2023
-
Przekąski na stół – pomysł
13 lutego 2023
-
Metrowiec
13 lutego 2023
-
Deser ze słonym karmelem i orzeszkami
16 stycznia 2023
-
Mini tiramisu
16 stycznia 2023
Kategorie
- Chleby i bułki
- Ciekawostki kulinarne ze świata
- Co i jak? Kiedy i po co? Czyli porady drobne
- Czytelnia ze smakiem
- Dekoracje potraw
- Dekorowanie prezentów na różne okazje
- Dekorowanie stołu na różne okazje
- Kuchnia i jej dodatki
- Kulinarne wędrówki na wakacjach
- Kulinarne wędrówki po Zagłębiu i Śląsku
- Mały pomocnik przyjęć domowych oraz zasad savoir-vivre przy stole
- Menu catering impreza
- Na sprzedaż
- Od siebie słów kilka
- Przepisy – Fingerfood – Przekąski
- Przepisy na Ciasta i Desery
- Przepisy na Obiad
- Przepisy na Śniadanie
- Wszystko
Tagi
boczek
cebula
ciasto
ciasto francuskie
czosnek
Dania główne na przyjęcie
Dekoracja z wazonikami
Dekoracje na Bożenarodzenie
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje na Wielkanoc
Dekoracje wiosenne i letnie
Dekoracje ze świeczkami
dodatki do drugiego dania
fingerfood
Halloween dekoracje
Imprezowy kęs
jajka
kapusta
KORECZKI
książka kucharska
majonez
marchew
masło
mięso mielone
mozzarella
mąka pszenna
orzechy włoskie
papryka
pasty i pasztety na kanapki
pieczarki
Polskie Pyszności
pomidory
Potrawy wegeteriańskie
przekąski
przetwory
sałatki
ser biały
ser żólty
szpinak
truskawki
Zupy na każdą pogodę
łosoś wędzony
śledzie
śledzik
śmietana