Duszonki ogniskowe

Zakończyć lato

Niby już jesień trwa

Ale słońce się zapomniało

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • kapusta – słodka bądź włoska
  • boczek
  • schab lub karczek
  • sól i pieprz 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Dno kociołka wykładamy kawałkiem skóry z wędzonego boczku – zapobiega ona przywieraniu kapusty do dna. Na liście kapusty wyłożyć pokrojone w grubsze plastry, ok. 2 cm, ziemniaki, ilość regulujecie same. Na ziemniaki wykładamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie pokrojone w kostkę mięso. Mięso pokrywamy warstwą cebuli pokrojonej w plasterki, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem.  I tak kolejno do góry kociołka. Kończymy nasze warstwy liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy do niewielkiego ognia, czas duszenia – średnio ok. 1,5 godziny – warto sprawdzić, otwierając pokrywkę – jak mięso i ziemniaki są miękkie – danie jest gotowe:)

Dodaj komentarz