Zakończyć lato
Niby już jesień trwa
Ale słońce się zapomniało
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- kapusta – słodka bądź włoska
- boczek
- schab lub karczek
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Przygotowanie:
Dno kociołka wykładamy kawałkiem skóry z wędzonego boczku – zapobiega ona przywieraniu kapusty do dna. Na liście kapusty wyłożyć pokrojone w grubsze plastry, ok. 2 cm, ziemniaki, ilość regulujecie same. Na ziemniaki wykładamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie pokrojone w kostkę mięso. Mięso pokrywamy warstwą cebuli pokrojonej w plasterki, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. I tak kolejno do góry kociołka. Kończymy nasze warstwy liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy do niewielkiego ognia, czas duszenia – średnio ok. 1,5 godziny – warto sprawdzić, otwierając pokrywkę – jak mięso i ziemniaki są miękkie – danie jest gotowe:)