Na półkach w sklepach możemy znaleźć różne rodzaje szampanów i tyleż samo etykiet, które często nie są do końca przez nas rozumiane. Wyszukałam w necie coś co może nam ułatwić zakup.
Na etykiecie szampana nie znajdziemy nazwy szczepu, ale bo też nie ma sensu jej szukać. Wszystkie produkuje się wyłącznie z trzech odmian – chardonnay, pinot noir i pinot meunier, zazwyczaj wymieszanych w najróżniejszych, starannie dobranych proporcjach. Napis "blanc de blancs" oznacza, że trunek otrzymano wyłącznie z białych winogron, czyli chardonnay. Będzie on z reguły finezyjniejszy, lżejszy, wdzięczniejszy od tradycyjnych, natomiast "blanc de noirs", wytwarzany z czerwonych owoców winorośli, charakteryzuje się większym bogactwem i mocą.
Na etykiecie szampana znajdziemy również informację o tym, czy jest to trunek wytrawny (brut) czy słodki (doux). "extra-brut" lub "brut intégral", lub "brut zéro" – bardzo wytrawny,
"brut" – klasyczny wytrawny,
"extra-sec" – pomiędzy wytrawnym a półwytrawnym,
"sec", określany również jako "gout américain" – półwytrawny,
"demi-sec" – półsłodki,
"doux" – słodki.
Odpowiednie terminy po angielsku, to:
"extra-brut", "brut", "extra-dry",
"dry", "semi-dry" i "sweet".
"brut" – klasyczny wytrawny,
"extra-sec" – pomiędzy wytrawnym a półwytrawnym,
"sec", określany również jako "gout américain" – półwytrawny,
"demi-sec" – półsłodki,
"doux" – słodki.
Odpowiednie terminy po angielsku, to:
"extra-brut", "brut", "extra-dry",
"dry", "semi-dry" i "sweet".
Nie powinno zabraknąć także daty produkcji, a czasem pojawia się tam również informacja o dacie usunięcia osadu z butelki (dégorgement). Mniej więcej na środku etykiety znajduje się nazwa producenta i jego logo. W lewym dolnym rogu widnieje oznaczenie pojemności butelki, a w prawym dolnym rogu – informacja o zawartości alkoholu (przeważnie jest to około 12%). Nieco powyżej odnajdziemy nazwę miasta lub wioski, z której pochodzi szampan oraz napis „France”.
Warto zapamiętać, że najciekawsze informacje umieszczone są bardzo drobnym drukiem na samym dole etykiety. To specjalny kod rejestracyjny składający się z dwóch liter i szeregu cyfr. Litery te oznaczają precyzyjnie typ wytwórcy. I tak: NM świadczy o tym, że winogrona zostały kupione u plantatorów, ale szampan wyprodukowano w niezwiązanej z nimi wytwórni, CM – szampan wyprodukowany jest przez spółdzielnię zajmującą się produkcją i sprzedażą, RM – szampan został wyprodukowany przez drobnego wytwórcę z własnych winogron, RC – oznacza, że właściciel winnicy nie posiada możliwości winifikacji szampana, wytwarza wino z własnych winogron, ale za pośrednictwem spółdzielni. Wyrób sprzedaje jednak pod własną etykietą, MA – w wolnym tłumaczeniu oznacza własną markę nabywcy, najczęściej to oznaczenie stosują supermarkety, którym zależy, by na etykiecie znalazła się ich nazwa,a nie producenta.
Warto zapamiętać, że najciekawsze informacje umieszczone są bardzo drobnym drukiem na samym dole etykiety. To specjalny kod rejestracyjny składający się z dwóch liter i szeregu cyfr. Litery te oznaczają precyzyjnie typ wytwórcy. I tak: NM świadczy o tym, że winogrona zostały kupione u plantatorów, ale szampan wyprodukowano w niezwiązanej z nimi wytwórni, CM – szampan wyprodukowany jest przez spółdzielnię zajmującą się produkcją i sprzedażą, RM – szampan został wyprodukowany przez drobnego wytwórcę z własnych winogron, RC – oznacza, że właściciel winnicy nie posiada możliwości winifikacji szampana, wytwarza wino z własnych winogron, ale za pośrednictwem spółdzielni. Wyrób sprzedaje jednak pod własną etykietą, MA – w wolnym tłumaczeniu oznacza własną markę nabywcy, najczęściej to oznaczenie stosują supermarkety, którym zależy, by na etykiecie znalazła się ich nazwa,a nie producenta.
Źródła: www.nawidelcu.pl