Wznoszenie toastów to sztuka, rządząca się swoimi prawami. Pierwszy toast to przywilej gospodarza, który wygłasza go zwykle przed pierwszym daniem, najlepiej podczas aperitifu. Daje to gospodarzom możliwość podziękowania gościom za przybycie i powiedzenie kilku słów z jakiej okazji zostało zorganizowane spotkanie. Jeżeli któryś z gości pragnie wznieść toast, powinien wcześniej zgłosić to panu domu. Ten wówczas tak pokieruje przyjęciem, żeby w przerwie pomiędzy poszczególnymi daniami znalazła się chwila na zapowiedziany toast.
Przed rozpoczęciem toastu należy krótko zastukać w swój kieliszek, w celu zwrócenia ogólnej uwagi. Następnie przemawiający wstaje i wygłasza krótką mowę, która może być dowcipna i okraszona anegdotami. Wskazane jest żeby nawiązywała do okazji z jakiej odbywa się przyjęcie. Dobrze wychowany człowiek w takim momencie podziękuje również za zaproszenie i nie będzie nadużywał cierpliwości współbiesiadników.
Źródło: „Wielkiej Księgi Savoir-Vivre’u” Herberta Schwinghammera, Wyd. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2003.