Składniki:
- 500 g mięsa, ja miałam schab
- czerwona fasola w puszce
- duża marchew
- 4 ząbki czosnku
- 3 większe ziemniaki
- średni korzeń pietruszki
- 2-3 łyżki koncentratu
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki liścia laurowego
- 1 łyżka jarzynki, chyba, że ktoś woli potrawy bardziej słone, dodać więcej w takim wypadku
- 1 łyżka maggi
- pieprz
- ostra papryka lub płatki chili
- 3 łyżki oleju
- woda
- drobny makaron – 150 g
Przygotowanie:
Olej wlewamy do garnka, na podgrzany rzucamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy mięso się zarumieni, podlewamy je wodą, zazwyczaj powyżej połowy garnka, w którym gotuję. Jeśli uznacie, że za mało można śmiało dolać. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz jarzynkę. Gotujemy. Gdy warzywa zaczynają mięknąć dodajemy makaron, fasolkę odsączoną z puszki, ostrą paprykę oraz pieprz. Należy jednak pamiętać by nie przesadzić. Dostałam ten przepis od koleżanki węgierki a tam się je bardzo na ostro:) Dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko będzie miękkie, doprawiamy do smaku według uznania. Czasem dodaje majeranek lub kminek jeszcze.