Składniki:
- opakowanie tortilli
- duszone jabłuszka (pokrojone w kostkę) na maśle -3 szt.
- cynamon i cukier
- sos karmelowy: cukier, woda, masło, śmietanka kremówka
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu: wrzucasz cukier na patelnię o grubym dnie, dodaj 1–2 łyżki wody i podgrzewasz do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Następnie ściągnij naczynie z ognia dodaj trochę masła, śmietankę kremówkę, poczekać, aż składniki się połączą, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Gotowe.
Tortille rozłóż, posmaruj sosem karmelowym, ułóż jabłuszka i zawiń. Foremkę posyp cukrem i cynamonem, ułóż gotowe tortille. Posyp je również cynamonem i cukrem. Zapiekaj przez 15 min w temp 170 stopni. Po wyjęciu polej sosem karmelowym. Można posypać orzeszkami piniowymi.