Są takie dni
Kiedy mówię NIE
Przesyt mięsa przyszedł
Składniki :
• 0,5 kg suchego grochu
• 2 cebule
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 czubata łyżeczka majeranku
• 0,5 łyżeczki mielonego kminku
• 2 czubate łyżeczki chrzanu
• 1 łyżeczka musztardy
• 100 g namoczonych rodzynek
• 100 g orzechów włoskich
• 4 łyżki nasion słonecznika
• 3/4 szklanki kaszy manny
• 5 liści laurowych
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.