Tarteletki z wędzonym łososiem – 6 sztuk

Ależ się prezentowały

I jakie wyborne damy

Napatrzeć się nie szło

Składniki:

ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

farsz:

  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 3 jajka
  • 200 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

Foremki smarujemy masłem. Składniki na ciasto wyrobić, następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i przełożyć do foremek, nadmiar usunąć. Wyciąć z pergaminu krążki i włożyć do foremek, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tarteletki przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.

Do miski dodać gęstą śmietanę, chrzan, kapary, sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać również jajka i łososia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i piec przez 10 minut.

Dodaj komentarz