Jest to szynka charakteryzująca się małą zawartością tłuszczu, ale bogata w białko, oligoelementy, wolne aminokwasy i witaminy nieodzowne w produkcji energii, przy jednoczesnym zachowaniu linii. Ponadto ma ona obniżoną zawartość cholesterolu oraz dosyć dużą zawartość kwasów olejowych znanych ze swych właściwości zapobiegających (choroba wieńcowa).
Szynka zawiera również duże ilości waliny, lecyny i izolecyny – aminokwasów wchodzących w cykl metaboliczny mięśni. Z tego względu szynka jest również polecana sportowcom.
Na koniec należy dodać, że liczne proteiny zawarte w szynce, podczas procesu dojrzewania ulegają, procesowi regresji czyli rozkładu, co czyni je bardziej przyswajalnym przez organizm. Dlatego też szynka zalicza się do produktów lekko strawnych, zdrowych i nie powodujących tycia.
Na koniec należy dodać, że liczne proteiny zawarte w szynce, podczas procesu dojrzewania ulegają, procesowi regresji czyli rozkładu, co czyni je bardziej przyswajalnym przez organizm. Dlatego też szynka zalicza się do produktów lekko strawnych, zdrowych i nie powodujących tycia.
Ja już próbowałam, smaczna choć dla mnie ciut za słona, ale to chyba tylko dlatego, że ja ogólnie mało soli używam. Jeżeli chodzi jednak o całokształt to polecam szczególnie na tostach albo chlebku wasa:)
Źródło: www.wedlinydomowe.pl