Składniki:
- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- jajko
- 75 g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- łyżka likieru pomarańczowego
- 150 g cukru
- cukierki perełki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z wiórkami, skórką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajko mieszamy z cukrem, olejem, sokiem, jogurtem i likierem. Łączymy obie masy, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości, pieczemy 15 minut. Po tym czasie muffinki muszą ostygnąć. Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami wody. Gotowym lukrem smarujemy muffinki i posypujemy cukierkami perełkami