Suszone owoce są bardzo smaczne, a ze względu na zawarte w nich pierwiastki mineralne i witaminy są niezwykle zdrowe. Owoce suszone mają dużo błonnika, przyspieszają przemianę materii i
poprawiają trawienie. Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie, by pozbyć
się problemów z zaparciami. Są niezwykle sycące, z tego względu, hamując głód, włączone do diety pomagają zachować zgrabną sylwetkę. Diabetycy jednak powinni jeść je z umiarem. I tak :
Morele pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze, wzmacniają kości i
regenerują organizm po długotrwałym wysiłku lub chorobie. Dobrze wpływają na potencję, poprawiają wygląd i koloryt
skóry.
Śliwki odbudowują siły po intensywnym wysiłku fizycznym. Mają też właściwości uspokajające i rozweselające.
Figi są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia.
Daktyle zawierają witaminę A, która poprawia wzrok. Obecny w nich potas, czyni je dobrą przekąską dla osób z nadciśnieniem. Są jednak wysokokaloryczne.
Źródło: www.mojegotowanie.pl