Mrożonki gotowe, zakupione w sklepie, umieszczaj jak najszybciej i przestrzegaj terminów przydatności do spożycia zawartych na opakowaniu. Nie kupuj mrożonek miękkich lub zbitych (z wyjątkiem tych, których konsystencja jest właśnie taka, np.: szpinak na pewno będzie zbity). Jeżeli trafimy na takie mrożonki, to bardzo prawdopodobne, iż zostały one zamrożone powtórnie. Nie kupuj też mrożonek, gdzie nie ma dokładnie podanych dat produkcji i terminu przydatności.
Mrożonki przygotowane przez Ciebie przygotuj, zamrażaj i rozmrażaj w zależności od produktu. Poniższe terminy zostały podane dla średniej temperatury zamrażarki, czyli minus 18° C. Mięso rozmrażaj w lodówce przez 6-8 godzin.
Mięso mielone dla własnej wygodny możesz podzielić na porcje i w taki sposób zamrażać. Termin przechowywania dla mięsa mielonego chudego wynosi 4-6 miesięcy, tłustego 2-3 miesiące. Rozmrażaj w lodówce.
Wieprzowinę podziel na porcje. Najlepiej każdą pakuj osobno. Oczywiści możesz przechowywać duże kawałki, ale bez kości. Czas przechowywania 5 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub poza nią. Wołowinę, baraninę i cielęcinę przygotuj i rozmrażaj podobnie jak wieprzowinę. Wołowinę można przechowywać nawet do 12 miesięcy,baraninę 6-10 miesięcy, a cielęcinę 8-10 miesięcy. Cielęcinę rozmrażaj w lodówce.
Drób można przechowywać do roku czasu. Jeżeli drób jest w całości, to należy go wypatroszyć, umyć i osuszyć, a następnie zamrozić w całości lub w porcjach. Rozmrażaj w lodówce.
Ryby chude przechowuj do 6 miesięcy, tłuste do 4 miesięcy. Możesz mrozić ryby w porcjach i w całości. Rozmrażaj w lodówce.
Zamrozić możesz także zioła. Zioła umyj, osusz, posiekaj. Do ich przechowywania używam plastikowych pojemników po maśle, lodach. Od czasu do czasu, w trakcie zamrażania możesz potrząsnąć ziołami, aby za bardzo się nie zbiły ze sobą. Przechowywać je można do 8 miesięcy i bez rozmrażania dodawać do gotowych potraw.
Większość warzyw i owoców nie rozmraża się, ale od razu wrzuca na wrzątek i gotuje. Możesz je przechowywać do roku czasu.
I tak fasolkę szparagową przed zamrożeniem umyj, pokrój, podgotuj przez 4 minuty i ostudź, a następnie zapakuj. Po wyjęciu z zamrażarki gotuj przez 30 minut.
Kalafior przed zamrożeniem pokrój na kawałki. Gotuj od razu po wyjęciu przez 20-30 minut. Grzyby umyj. Jeżeli są duże, możesz pokroić je na kawałki i zamrozić. Smaż bez rozmrażania, albo gotuj zgodnie z przepisem.
Groszek zielony, bób po wyłuskaniu możesz zamrozić bez sparzania. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub gotuj bez rozmrażania.
Inne warzywa, szczególnie gdy robisz mieszanki, umyj i drobno pokrój. Podziel na porcje i zamroź. Dodawaj od razu do gotowanej potrawy.
Nie zamrażaj ponownie!!! Produkty rozmraża się tylko jeden raz. Ponowne zamrożeniem zwiększy rozwój bakterii przy kolejnym rozmrażaniu. Szczególnie niebezpieczne jest to przy ponownym zamrożeniu ryb i produktów zawierających mleko i jajka, gdzie mogą wylegnąć się bakterie salmonelli. Nie rozmrażaj potraw na słońcu i w ciepłej wodzie. Mięso możesz rozmrozić w mikrofali, lub jeżeli zamierzamy go ugotować, od razu wrzucić na wrzątek.