Jakkolwiek użyty, będzie stanowił klasę samą w sobie.
Podawać go można na porcelanowym półmisku, marmurowej lub drewnianej tacce, z specjalnie do tego przystosowanym nożem, którym można zarówno kroić, jak i nakładać. Plateau de fromage, czyli zestaw serów zawiera zwykle 5-7 gatunków.
Klasyczny zestaw dla 6 osób to:
– 30 dag sera pleśniowego (rokpol, ementaler, gruyére, feta, camembert, brie)
– 10 dag miękkiego sera o intensywnym zapachu (romadur lub limburski).
Ser należy smakować od najdelikatniejszego po najostrzejszy.
Do serów można podawać oliwki, rzodkiewki, orzechy, kawałki jabłek, winogrona oraz krakersy, ciemny chleb albo cienkie kromki bułki. Jeżeli podajemy wino, podstawowa zasada brzmi – im ostrzejszy ser, tym mocniejsze powinno być wino. Do łagodnych serów podaj wino lekko słodkie.