Przywróć mi słońce
Nie tylko zapachem
Roztaczaj go po mojej kuchni
Składniki:
1,5kg papryki
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1 łyżka oliwy
1-1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Paprykę należy wydrążyć i pokroić. Cebule i czosnek również pokroimy. Wrzucamy wszystko na oliwę i smażymy chwilkę. Podlewamy wodą – ok. pół szklanki i dusimy. Następnie należy dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodajemy ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Mieszamy i blendujemy całość. Jeszcze gorący sos należy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.