Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak to myślę, że ten chlebek Cię miło zaskoczy. Znikł tak szybko, że w zasadzie w ostatniej chwili udało mi się zrobić zdjęcia paru kromek. Marchew nadaje mu wilgotności i tak naprawdę jest idealny nawet z samym masłem. Do tego herbata z cytryną i miodem. Duet doskonały!
Składniki:
marchewki:
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
ciasto:
- 1 g suszonych drożdży instant
- 100 ml ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 50 ml oliwy po suszonych pomidorach
chlebek:
- 2 łyżki suszonych żurawin
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy marchewkę, tak by się sparowała i lekko zmiękła. Studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę, cukier, sól. Ciasto wyrabiamy, dolewamy oliwę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto ma być gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujmy oliwą, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy dalej przez 25 minut.