Śniadaniowy chlebek marchewkowy

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak to myślę, że ten chlebek Cię miło zaskoczy. Znikł tak szybko, że w zasadzie w ostatniej chwili udało mi się zrobić zdjęcia paru kromek. Marchew nadaje mu wilgotności i tak naprawdę jest idealny nawet z samym masłem. Do tego herbata z cytryną i miodem. Duet doskonały!

Składniki:

marchewki:

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju

ciasto:

  • 1 g suszonych drożdży instant
  • 100 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 50 ml oliwy po suszonych pomidorach

chlebek:

  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy marchewkę, tak by się sparowała i lekko zmiękła. Studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę, cukier, sól. Ciasto wyrabiamy, dolewamy oliwę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto ma być gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujmy oliwą, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy dalej przez 25 minut.

 

 

Dodaj komentarz