Śledzie z żurawiną

Cudowne

Delikatne

Nie pozostały na długo

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a’la matias
  • 2 cebule
  • garść żurawiny
  • pieprz
  • olej
  • parę goździków
  • 6-8 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka – żurawina – 3 goździki – kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego – liść laurowy – śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie.

Dodaj komentarz