Śledzie z rodzynkami

Są genialne

Kto jeszcze nie próbował 

Niech się za nie zabiera:)


Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 – 6 łyżeczek miodu
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 garście rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie myję i pozostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 – 4 godziny aż się dobrze wymoczą. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce. Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika. Zalewam ostudzonym sosem. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
 

Dodaj komentarz