Są genialne
Kto jeszcze nie próbował
Niech się za nie zabiera:)
Składniki:
- 1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 5 – 6 łyżeczek miodu
- 2 duże cebule
- 1/4 szklanki oleju
- 2 garście rodzynek
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie myję i pozostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 – 4 godziny aż się dobrze wymoczą. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce. Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika. Zalewam ostudzonym sosem. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.