Śledzie w sosie pomidorowym

Stały się moimi ulubionymi!

I te kolory…

Oczy nasycają 🙂

 

Składniki:

5-6 filetów śledziowych solonych
2 cebule
4 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżek wody 
sól
pieprz
majeranek

Przygotowanie:

 Filety śledziowe należy wymoczyć (w mleku lub wodzie – przynajmniej 1 godzinę). Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Mieszając dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy wodę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki. Wykładamy do miseczki, naszą masę pomidorową studzimy a następnie wykładamy na śledzie, można wymieszać. Zostawiamy w lodówce na 2 godziny.

Dodaj komentarz