Zadziwiły mnie.
Skosztowałam więcej niż raz.
Jakże było moje zdziwienie, gdy zniknęły bez śladu…
Składniki:
- 4 śledzie a’la matias
- 50 g rodzynek
- 0,5 szklanki oliwy
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- pieprz
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy około 2 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę 2 razy. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Miód mieszamy z musztardą, sosem sojowym i oliwą, doprawiamy pieprzem. Sosem zalewamy śledzie, dodajemy rodzynki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej stoją, tym bardziej przechodzą smakiem sojowo-miodowym i lepiej smakują.