Śledzie w sosie miodowo – sojowym

Zadziwiły mnie.

Skosztowałam więcej niż raz.

Jakże było moje zdziwienie, gdy zniknęły bez śladu…

Składniki:

  • 4 śledzie a’la matias
  • 50 g rodzynek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • pieprz


Przygotowanie:

Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy około 2 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę 2 razy. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Miód mieszamy z musztardą, sosem sojowym i oliwą, doprawiamy pieprzem. Sosem zalewamy śledzie, dodajemy rodzynki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej stoją, tym bardziej przechodzą smakiem sojowo-miodowym i lepiej smakują.

Dodaj komentarz