Śledzie w oleju z cebulką, ogórkiem konserwowym i kolendrą

Nie ma świąt bez śledzi, nie ma też żadnej imprezy. Królują u mnie za każdym razem. Tym raz w odsłonie z ogórkiem konserwowym, cebulą i kolendrą ale i gorczycy nie zabrakło. Najlepsze dnia następnego, kiedy przejdą wszystkimi przyprawami.

Składniki:

  • opakowanie śledzi a’la matias
  • 2 średnie cebule
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 łyżki octu
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina soli
  • olej z pestek winogron, słonecznikowy lub rzepakowy
  • 2 łyżeczki kolendry
  • dwie łyżeczki gorczycy
  • trochę maggi
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:
Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać, zalać następną i odstawić na kilka godzin (co najmniej 2-3), by się wymoczyły.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  śledzie zalać 2 łyżkami octu, wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miseczki i zalać olejem,  następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Śledzie zostawiamy na noc w lodówce.  Najlepsze są dnia następnego.

Dodaj komentarz