Tym razem polecam śledzie w wersji śródziemnomorskiej, z kaparami, z oliwkami i szalotką. Kto jeszcze nie jadł powinien się skusić. Śledzie nie są trudne do wykonania, jednakże bardzo smaczne. Pierwszy raz zrobiłam je w święta i bardzo nam przypadły do gustu. Co więcej stały się elementem kolejnych przyjęć. Można je udekorować czerwoną i ostrą papryczką , tak jak to zrobiłam ja:) Kto lubi rybki w takiej odsłonie powinien je jak najszybciej przyrządzić. Smacznego.
Składniki:
- ½ kg śledzi, solonych
- 1 łyżka z czubkiem kaparów w zalewie
- 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 6 szalotek
- 3 liście laurowe
- 150 ml dobrej oliwy
- 150 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Namocz śledzie w zimnej wodzie na kilka godzin, po tym czasie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj drobno szalotki i pokrój czosnek w plasterki. Następnie układaj śledzie w szklanym słoiku, na przemian z cebulka, kaparami, oliwkami i ziarenkami pieprzu. Na koniec posyp ziołami miedzy warstwami i powciskaj liście laurowe. Na koniec wymieszaj oliwę z olejem i zalej śledzie. Pozostaw śledzie na kilka godzin. Przed włożeniem do lodówki potrząśnij zamkniętym słoikiem.