Sernik z musem truskawkowym z galaretką

Niebo ma jego smak

I Twoje usta

Truskawki pachną wyśmienicie

Składniki:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
4 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g

Przygotowanie:

Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji góra-dół. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Na spód foremki należy wyłożyć zmielone herbatnik, lekko dociskając. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, pozostawiając na wierzchu trochę miejsca na mus truskawkowy. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu sernik może być bardzo miękki i troszkę opaść, ale jak ostygnie, to stężeje. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać na wierzch sernika i wstawić go do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.

Dodaj komentarz