Nie oszukam Was…
Jest obłędnie pyszny!
Nieziemski!
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 czubate łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g śmietany 36% (gęstej, do deserów)
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g orzeszków ziemnych słonych
- 200 g ciasteczek digestive
- pół puszki masy kajmakowej (ok. 190 g)
Przygotowanie:
Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy masło. Rozdrabniamy. „Mokry piasek” przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy na bok. W malakserze mieszamy ser mielony śmietanę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 2h. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy słonymi orzeszkami Odstawiamy na min. 1h do lodówki.
Orginalny przepis u Madame Edith