Sernik z masą krówkową

Nie oszukam Was…

Jest obłędnie pyszny!

Nieziemski!


Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 czubate łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany 36% (gęstej, do deserów)
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 g orzeszków ziemnych słonych
  • 200 g ciasteczek digestive
  • pół puszki masy kajmakowej (ok. 190 g)

Przygotowanie:

Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy masło. Rozdrabniamy. „Mokry piasek” przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy na bok. W malakserze mieszamy ser mielony śmietanę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 2h. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy słonymi orzeszkami  Odstawiamy na min. 1h do lodówki. 

Orginalny przepis u Madame Edith

 



Dodaj komentarz