Delikatny…
Wspaniały…
Pieści moje zmysły…
Składniki:
Spód:
- 165g ciasteczek typu oreo
- 40g masła
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
- 120g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 10 ciasteczek typu oreo
Dekoracja:
- 6 ciasteczek typu oreo
Przygotowanie:
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy. Masę wyłożyć na spód. Wyrównać. Dekorujemy ciasteczkami oreo, można też posypać kakao. Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.