Sernik na zimno z galaretką

Składniki:

Na spód:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego białego sera

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 g suszonych śliwek

  • 100 g drobnego cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1 galaretka cytrynowa

  • truskawki

    Przygotowanie:

    Płatki kukurydziane kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z płatkami, należy dobrze wymieszać. Spód tortownicy lub blachy wykładamy folią spożywczą, a następnie rozprowadzamy naszą masę czekoladowo – płatkową. Wkładamy do lodówki na 30 min. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Ser łączymy z żelatyną, a następnie z ubitą śmietaną. Dodajmy drobno pokrojone śliwki, po wymieszaniu dodajemy na wierzch naszej masy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Sernik dekorujemy truskawkami. Galaretkę rozpuszczamy i polewamy nią nasz sernik.

 

Przepis ten bierze udział w akcji MISTRZOWIE PATELNI

w kategorii Vivat ser!

czyli dania, w których jednym ze składników jest ser



 Vivat ser!

 



Dodaj komentarz