Na spód:
-
3 szklanki płatków kukurydzianych
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masa serowa:
-
1/2 kg mielonego białego sera
-
200 ml śmietanki 30%
-
150 g suszonych śliwek
-
100 g drobnego cukru
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
2 łyżki żelatyny
-
1 galaretka cytrynowa
-
truskawki
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z płatkami, należy dobrze wymieszać. Spód tortownicy lub blachy wykładamy folią spożywczą, a następnie rozprowadzamy naszą masę czekoladowo – płatkową. Wkładamy do lodówki na 30 min. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Ser łączymy z żelatyną, a następnie z ubitą śmietaną. Dodajmy drobno pokrojone śliwki, po wymieszaniu dodajemy na wierzch naszej masy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Sernik dekorujemy truskawkami. Galaretkę rozpuszczamy i polewamy nią nasz sernik.
Przepis ten bierze udział w akcji MISTRZOWIE PATELNI
w kategorii Vivat ser!
czyli dania, w których jednym ze składników jest ser
Vivat ser!