Ależ smakowity
Góralski akcent
U mnie w domu 🙂
Składniki:
- 1 kg schabu
- Sól
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- Pieprz
- 400 g oscypka lub rolady ustrzyckiej
Przygotowanie:
Długim i ostrym nożem wycinamy w schabie kieszeń przez całą jego długość. Nacieramy mięso przyprawami i odkładamy. Na patelni podsmażamy najpierw boczek, a następnie cebulę. Dodajemy pieprz. Zawartość z patelni przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Oscypek lub roladę mieszamy z naszym farszem. Tak przygotowany nadziewamy schab, dokładnie upychając go w mięsie.. Układamy na blaszce w rękawie, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Po tym czasie rękaw przecinamy i dopiekamy 5-10 minut.



