Ale偶 smakowity
G贸ralski akcent
U mnie w domu 馃檪
Sk艂adniki:
- 1 kg schabu
- S贸l
- 1 艂y偶ka przyprawy piernikowej
- 5 plastr贸w w臋dzonego boczku, pokrojonego w kostk臋
- 1 cebula pokrojona w kostk臋
- Pieprz
- 400 g oscypka lub rolady ustrzyckiej
Przygotowanie:
D艂ugim i ostrym no偶em wycinamy w schabie kiesze艅 przez ca艂膮 jego d艂ugo艣膰. Nacieramy mi臋so przyprawami i odk艂adamy. Na patelni podsma偶amy najpierw boczek, a nast臋pnie cebul臋. Dodajemy pieprz. Zawarto艣膰 z patelni przek艂adamy na r臋cznik papierowy i ods膮czamy z t艂uszczu. Oscypek lub rolad臋 mieszamy z naszym farszem. Tak przygotowany nadziewamy schab, dok艂adnie upychaj膮c go w mi臋sie.. Uk艂adamy na blaszce w r臋kawie, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Po tym czasie r臋kaw przecinamy i dopiekamy 5-10 minut.