Savoir – vivre w Belgii

Wykwintna kuchnia jest przedmiotem narodowej dumy, dlatego też mile będą przyjęte komplementy dotyczące podawanych potraw. Sławne są belgijskie czekoladki i piwo, którego produkuje się tu około 300 gatunków. Niektóre rodzaje, np. Lambic ale, są wyłącznie tamtejszą specjalnością. Trzeba uważać, gdyż belgijskie piwa zawierają więcej alkoholu niż nasze. Przysmakiem belgijskiej kuchni są małże, ryby ( w tym sławne węgorze ) oraz różne gatunki mięs i drobiu, duszone w winie lub piwie. Belgowie utrzymują , że to oni wymyślili frytki i chętnie serwują je do wielu dań. Do posiłków podaje się wino i piwo. Scotch to nazwa gatunku piwa. Jeśli chcemy, by podano nam szkocką whisky, mówimy po prostu ,, whisky”. Zamawiajmy tyle , ile będziemy w stanie zjeść. Nie zostawiajmy jedzenia na talerzu. Belgowie są znani z niechęci do marnotrawstwa. 

Źródło: http://www.zeromski.czest.pl

Dodaj komentarz