Składniki:
6 średniej wielkości udek z kurczaka (bez kości)
Sól morska
Pieprz
24 plastry boczku bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
350 g mięsa mielonego
1 żółtko
4 posiekane liście tymianku lub suszony tymianek
Przygotowanie:
Aby przygotować farsz należy mięso mielone wymieszać z żółtkiem oraz tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z kurczaka rozkładamy na płasko i nakładamy na nie farsz. Składamy rolując i spinamy wykałaczką. Na desce układamy 4 plastry boczku, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na nich układamy udko i zwijamy dokładnie. Tak zwijamy wszystkie udka. Przygotuj 6 arkuszy folii aluminiowej, w każdy z nich zwijamy udko zawinięte boczkiem. Skręcamy brzegi folii, aby zabezpieczyć przed rozwinięciem, następnie turlamy kilkakrotnie nasz „pakunek”, aby nabrał walcowatego kształtu. W garnku z wrzącą wodą gotujemy po 2-3 porcje prze około 3 minuty, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia, następnie rozwijamy z folii. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej porcje aż boczek się zarumieni, a kurczak i farsz będą miękkie. Następnie odkładamy porcje na talerz do ostygnięcia.