Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Kiedy pierwszy raz zerknęłam na ten przepis wydał mi się dość skomplikowany, ale jak się okazało Gordon Ramsay tak wszystko prosto opisał, że daremne były moje obawy. Przepis mimo iż jest troszkę pracochłonny ale czasowo nie w wykonaniu warty jest swojego smaku. Można roladki podać zarówno jako danie główne do obiadu lub zajadać na kanapkach. W oryginalny przepisie dodatkowo są pistacje w farszu. Gdyby ktoś chciał je dodać, należy je posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Smacznego!

Składniki:

6 średniej wielkości udek z kurczaka (bez kości)

Sól morska

Pieprz

24 plastry boczku bez skóry

3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

350 g mięsa mielonego

1 żółtko

4 posiekane liście tymianku lub suszony tymianek

Przygotowanie:

Aby przygotować farsz należy mięso mielone wymieszać z żółtkiem oraz tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z kurczaka rozkładamy na płasko i nakładamy na nie farsz. Składamy rolując i spinamy wykałaczką. Na desce układamy 4 plastry boczku, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na nich układamy udko i zwijamy dokładnie. Tak zwijamy wszystkie udka. Przygotuj 6 arkuszy folii aluminiowej, w każdy z nich zwijamy udko zawinięte boczkiem. Skręcamy brzegi folii, aby zabezpieczyć przed rozwinięciem, następnie turlamy kilkakrotnie nasz „pakunek”, aby nabrał walcowatego kształtu. W garnku z wrzącą wodą gotujemy po 2-3 porcje prze około 3 minuty, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia, następnie rozwijamy z folii. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej porcje aż boczek się zarumieni, a kurczak i farsz będą miękkie. Następnie odkładamy porcje na talerz do ostygnięcia. 

Dodaj komentarz