Na szybki obiad
Nie tylko dla małych
Duzi też mogą:)
Składniki:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jabłka oraz 1/2 opakowania borówek amerykańskich
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko, mąkę, jajko, łyżkę cukru, szczyptę soli i sodę oczyszczona dokładnie ze sobą mieszamy, tak, aby nie było grudek ( ja robię to przy pomocy trzepaczki rózgowej). Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół. Na koniec cząstki jabłek kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta wszystko wraz z borówkami, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Musi być dobrze rozgrzany, wówczas racuchy nie rozleją się na patelni, lecz szybko zetną i będą miały zgrabny kształt. Na jednego racuszka nakładamy ok 2 łyżki ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po początkowym mocniejszym ogniu nieco skręcamy gaz, aby racuchy od razu się nie przypaliły, a upiekły w środku.
Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane z cukrem pudrem lub z keksem gęstej śmietany.