Składniki:
130 g masła
160 g mąki
300 ml wody
4 jajka
budyń waniliowy
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Gdy bulgocze dosypujemy na raz mąkę i mieszamy dokładnie. Wyłączamy gaz, mieszamy jeszcze jakieś 2 minuty i dokładamy jajka. Mieszamy jeszcze ciasto kilkanaście sekund, aż będzie błyszczące i jednorodne. Można użyć miksera, ułatwi nam pracę.
Na blachach wyściełanych papierem do pieczenia układam ciasto ptysiowe. Najłatwiej robi cię to zmoczoną łyżką do zupy. Ja tym razem zrobiłam badzo duże ptysie, nakładałam dwa razy porcję łyżki. Należy pamiętać, że ciasto rośnie toteż trzeba pozostawić spory odstęp pomiędzy ptysiami. Wkładam blachy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkową półkę na około 20 minut. Nie wolno otwierać drzwiczek w czasie pieczenia bo ciato opadnie. Po upieczeniu wyjmujemy ptysie, przecinamy na pół i nadziewamy je budyniem. Do budyniu dodajemy mniej mleka o 1/3 niż zalecają na opakowaniu.