Udane przyjęcie dla maluchów to prawdziwe wyzwanie. Wszystko musi być w wersji „mini”, smaczne, kolorowe i bezpieczne. Wszystkie szczegóły trzeba dokładnie zaplanować, by bal był okazją do wspaniałej zabawy dla dzieci i… inspiracją dla rodziców, którzy będą organizować takie spotkanie. W nastrój zabawy wprowadzą kolorowe dekoracje – baloniki, girlandy, wstążki i serpentyny, lepiej poza zasięgiem balowiczów, bo najważniejsza jest przestrzeń do zabawy. Rolą gospodarzy jest dyskretne nadzorowanie przebiegu zabawy, jak i czuwanie, by nikt z małych gości nie był głodny, spragniony lub niezadowolony. Dla bezpieczeństwa dzieci lepiej zrezygnować z porcelany i szkła. Trzeba zaopatrzyć się w jednorazowe tekturowe talerzyki i plastikowe kubeczki, a ze sztućców – w ogóle zrezygnować. To nie tylko ułatwi sprzątanie, ale przede wszystkim nie będzie przyczyną skaleczeń lub strat w domowej zastawie.
Poza atrakcyjnymi dla dzieci zabawami, trzeba bardzo starannie zaplanować menu, by nic nikomu nie zaszkodziło, było apetyczne, smaczne, wygodne i szybkie do jedzenia. Należy więc zadbać, by wszystkie przysmaki były w sam raz do dziecięcej rączki i na jeden kęs, a wszystkie ich elementy powinny być dość stabilnie połączone. Nawet najpiękniejsza kanapka z szynką, pomidorem, majonezem, zanim trafi do buzi może wylądować na podłodze, a łączenie jej składników wykałaczką – może być niebezpieczne. Trzeba zaplanować co najmniej kilka smakołyków i to nie tylko na słodko, a także dużo kolorowych napojów – najlepiej naturalnych soków w różnych smakach. Dodatkową atrakcją mogą być kolorowe plastikowe kubeczki i słomki. W rezerwie musi być też zwykła woda mineralna bez gazu. Atrakcją może być domowa lemoniada – z soku z cytryn, z cukrem i listkiem mięty (do dekoracji).
Dla dzieci, które nie chcą skosztować przygotowanych dań, bo np. ich nie znają, można mieć w zapasie serki lub przeciery owocowe w kubeczkach. Takie gotowe smakołyki mogą być również atrakcyjną nagrodą w konkursach. Można zorganizować „konkurs kulinarny”, w którym mogą startować wszystkie dzieci pt. co to jest? Dziecko ma zasłonięte oczy i rozpoznaje smaki różnych warzyw pokrojonych w kostkę: doskonale nadaje się do tego łagodna papryka, świeży ogórek, kalarepa, marchewka, seler naciowy, oliwki, avocado, jabłko, gruszka i arbuz, kiwi i brzoskwinie. Taka zabawa nieco uspokoi rozbawione towarzystwo i będzie nawiązaniem do przerwy na posiłek.
Nie stawiajmy na stole od razu wszystkich przekąsek i potraw. Lepiej mieć przygotowane kolejne porcje na mniejszych tackach i uzupełniać zapasy w miarę ich znikania, a przy okazji nieco porządkować i nadzorować zabawę. Na wszelki wypadek nawet dekoracja stołu powinna być jadalna, a kwiaty i szkło powinny być poza zasięgiem balowiczów. Pod ręką trzeba mieć zapas papierowych ręczników i serwetki – gdyby zabawa wymknęła się spod kontroli.
Na dziecięcym balu najważniejsza jest dobra zabawa i szaleństwa większe niż zwykle. Taka okazja jest dla dzieci zawsze wielkim przeżyciem. Pomysłów na okazjonalne pyszne i zdrowe smakołyki jest tyle ile mam. Potwierdzeniem tego, że zabawa była udana będziemy mieli wtedy, gdy pociechy wrócą do domu szczęśliwe, choć nieco zmęczone.