Przetwory ogórkowe

Jak co roku o tej porze, każdy robi weki, jak tylko może 🙂

Kiedy byłam za granicami Naszego kraju, bardzo brakowało mi tych chwil – ja, słoiki i ogórki. Może dlatego, że zapach świeżego ogórka kojarzy mi się z latem, z domem rodzinnym i mamą uwijającą się w kuchni. Jeszcze jako dziecko podkradałam mamie obrane ogórki, lekko je dosalałam i biegłam na dwór. A tam, w gronie innych ogórkożerców, wcinało się je aż uszy się trzęsły 😀

Pamiętam, że w pierwsze lato, zaraz po powrocie z Wyspy przez kilka dni uwijałam się jak mróweczka w pocie czoła, by dogodzić rodzinie w zimne wieczory, gdy otworzą sobie moje arcydzieła ogórkowe.

Opłacało się! Od tej pory, właśnie od połowy lipca, moja kuchnia przypomina fabrykę przetworów:)

Zapraszam w takim razie do mojej kuchni:)!


Przecier ogórkowy


Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 koper
  • główka czosnku
  • 1 chrzan, tak 7 cm
  • woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)

Przygotowanie:

Ogórki ścieramy na tarce lub w mikserze. Do każdego słoika wkładam starte ogórki, kawałek łodygi kopru, 1 ząbek czosnku – przedzielony na pół oraz 1-2 małe kawałeczki chrzanu. Wszystko zalewam wodą z dolą. Zakręcam. Nie pasteryzuję.

 

Ogórki konserwowe

 

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 koper
  • chrzan
  • 2 główki czosnku (czasem starcza jedna gdy jest duża)
  • gorczyca (ja akurat teraz nie mogłam kupić)
  • pieprz w ziarenkach
  • woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)

na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 10 łyżek octu

 

 Przygotowanie:

Zagotowujemy te składniki zalewy, słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą.

Pasteryzujemy 10 min. Później odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do dnia następnego w takiej pozycji. 

 

Ogórkowa sałatka

zdjęcie będzie w krótce wstawione

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1/2 kg papryki żółtej
  • 3 większe cukinie lub duży seler
  • 1 duża cebula

 

Na solankę

 

  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soli

 

Na zalewę

 

  • szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 łyżka gorczycy
  • 1 szklanka cukru
  • parę ziaren ziela angielskiego

 


Przygotowanie:

Składniki pokroić w paski, ogórki można w talarki. Sałatkę zalewamy solanką i zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie warzywa odcedzamy z solanki. Składniki na zalewę gotujemy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 15 minut we wrzącej wodzie.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 5 łyżek musztardy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na 4 części. Resztę składników należy zagotować. Sprawdzamy smak i gotujemy przez 5 minut. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy naszą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.

 

Ogórki kiszone 



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 1 koper
  • 1 chrzan
  • woda z solą (1 łyżka soli na 1 litr) 

Przygotowanie:

Do słoików władamy 2 ząbki zosnku, 2-3 kawałki chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy zimną wodą z solą i zakręcamy. 

 

Ogórki w zalewie curry 


Składniki: 

Zalewa:


1 litr wody
4 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy curry

2 kg ogórków
liście selera
2 duże cebule
paczka gorczycy

2 kg ogórków należy umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry gotujemy, a następnie należy ostudzić. Zimną zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. 

Do każdego słoika należy włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotowujemy od 7-10 minut.

 

Życzę wszyskim smacznego:) 

 

 

 




Dodaj komentarz