Jak co roku o tej porze, każdy robi weki, jak tylko może 🙂
Kiedy byłam za granicami Naszego kraju, bardzo brakowało mi tych chwil – ja, słoiki i ogórki. Może dlatego, że zapach świeżego ogórka kojarzy mi się z latem, z domem rodzinnym i mamą uwijającą się w kuchni. Jeszcze jako dziecko podkradałam mamie obrane ogórki, lekko je dosalałam i biegłam na dwór. A tam, w gronie innych ogórkożerców, wcinało się je aż uszy się trzęsły 😀
Pamiętam, że w pierwsze lato, zaraz po powrocie z Wyspy przez kilka dni uwijałam się jak mróweczka w pocie czoła, by dogodzić rodzinie w zimne wieczory, gdy otworzą sobie moje arcydzieła ogórkowe.
Opłacało się! Od tej pory, właśnie od połowy lipca, moja kuchnia przypomina fabrykę przetworów:)
Zapraszam w takim razie do mojej kuchni:)!
Przecier ogórkowy
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1 koper
- główka czosnku
- 1 chrzan, tak 7 cm
- woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)
Przygotowanie:
Ogórki ścieramy na tarce lub w mikserze. Do każdego słoika wkładam starte ogórki, kawałek łodygi kopru, 1 ząbek czosnku – przedzielony na pół oraz 1-2 małe kawałeczki chrzanu. Wszystko zalewam wodą z dolą. Zakręcam. Nie pasteryzuję.
Ogórki konserwowe
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1 koper
- chrzan
- 2 główki czosnku (czasem starcza jedna gdy jest duża)
- gorczyca (ja akurat teraz nie mogłam kupić)
- pieprz w ziarenkach
- woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)
na zalewę:
- 1 litr wody
- 1 duża łyżka cukru
- 1 duża łyżka soli
- 10 łyżek octu
Przygotowanie:
Zagotowujemy te składniki zalewy, słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy 10 min. Później odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do dnia następnego w takiej pozycji.
Ogórkowa sałatka
zdjęcie będzie w krótce wstawione
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1/2 kg papryki żółtej
- 3 większe cukinie lub duży seler
- 1 duża cebula
Na solankę
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki soli
Na zalewę
- szklanka wody
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 łyżka gorczycy
- 1 szklanka cukru
- parę ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- 3 kg ogórków
- 1/2 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
- 5 łyżek musztardy
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na 4 części. Resztę składników należy zagotować. Sprawdzamy smak i gotujemy przez 5 minut. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy naszą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.
Ogórki kiszone
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- 1 koper
- 1 chrzan
- woda z solą (1 łyżka soli na 1 litr)
Przygotowanie:
Do słoików władamy 2 ząbki zosnku, 2-3 kawałki chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy zimną wodą z solą i zakręcamy.
Ogórki w zalewie curry
Składniki:
Zalewa:
1 litr wody
4 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy curry
2 kg ogórków
liście selera
2 duże cebule
paczka gorczycy
2 kg ogórków należy umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry gotujemy, a następnie należy ostudzić. Zimną zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach.
Do każdego słoika należy włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotowujemy od 7-10 minut.
Życzę wszyskim smacznego:)