Podkręć swój mózg – Lucie Reynier

To niesamowita książka – Podkręć swój mózg, która od pierwszych przepisów staje się hitem. Wydawnictwo Jedność postawiło na jakość i to widać od razu. Dawno nie znalazłam w jednym miejscu tylu niesamowitych przepisów, tak wykwintnych, łatwych w wykonaniu i smacznych. Do tego podzielonych na kilka menu.

W książce znajdziemy następujące menu:

  •  na dobrą pamięć
  • przeciw starzeniu
  • bez cukru
  • z super produktów
  • antystresowe
  • witaminowe
  • na dobry sen

Doskonałym rozwiązaniem jest fakt, że propozycje są podzielone i można wybierać sobie odpowiednie posiłki z różnego menu. Ja już znalazłam dla siebie kilka propozycji. Pierwszą potrawą, którą wykonałam był deser – krem czekoladowy z awokado i pistacjami. Jest bardzo efektowny, a jego przygotowanie zabiera aż całe 10 minut. Połączenie awokado z kakao zupełnie mnie zaskoczyło, smacznie zaskoczyło. Przepis na blogu.

Przepisy są bardzo czytelne, wnętrze książki bardzo ładne graficznie,  a same zdjęcia potraw apetyczne. Nic nie jest przerysowane, ani męczące.

Podane są składniki, sposób przygotowania ale również wskazówki i czas przygotowania, który jest stanem faktycznym całej procedury gotowania. Ponadto na każdej stronie, gdzie widnieją potrawy są stempelki z informacją jak dana potrawa na nas wpływa np.  składnik wzmacniający.

Warto też zaznaczyć, że książka zawiera bardzo dobre rady, opisując czego może potrzebować nasz organizm, gdzie to znaleźć, jak i co eliminujemy by poprawić jakość naszego życia.

Ja jestem oczarowana tą książką, dlatego też gdy tylko dostałam ją w swoje ręce zabrałam się za gotowanie. A oto moje dzieła sztuki.

Tarta z brukselkami i orzechami. Normalnie niesamowity, zaskakujący smak.

oraz sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą. Próbowaliście kiedyś? do tego sos musztardowy?

Na blogu znajdziesz następujące przepisy:

  • krem czekoladowy z awokado i pistacjami
  • tarta z brukselką i orzechami włoskimi

 

Dodaj komentarz