Pikantne babeczki


Składniki:
  • 20 dkg masła
  • 30 dkg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40 dkg cebuli
  • 20 dkg pomidorków cherry
  • 30 dkg kiełbasy
  • 3 jajka
  • 20 dkg żółtego sera
  • 40 dkg gęstej kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać na blat. Dodajemy jajko, szczyptę soli i posiekane masło, wlewamy śmietanę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i wlepiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy, wkładamy nasze babeczki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. składniki te zeszklić na patelni. Następnie przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Babeczki wypełniamy farszem. Ser ścieramy. Śmietanę miksujemy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy połowę sera i mieszamy. Przygotowaną mieszanką polewamy farsz a na wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz