Pierogi ze szpinakiem

Mogą być tradycyjne

Z kapustą i grzybami

Ale te również są wyśmienite!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

  • kostka mrożonego szpinaku
  • 1/2 kubeczka śmietany 30%
  • 4- 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Farsz:

Szpinak rozmrozić, najlepiej na suchej patelni, by woda odparowała. Do szpinaku dodajemy, wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dusimy. Przyprawimy do smaku. Dusimy do momentu aż nasz farsz będzie zbity a nie wodnisty. Nakładamy na ciasto dopiero jak wystygnie.

Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 – 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 – 2 minuty, następnie dzielimy na 3 – 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 10 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

Dodaj komentarz