Pierogi z kapustą, grzybami i boczkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 150-200 g mąki
  • sól
  • pieprz

na farsz:

  • 100g wędzonego boczku
  • Cebula
  • 250 g pieczarek
  • 250 g kapusty kiszonej

 

Przygotowanie:

Puree ziemniaczane wraz z jajkami, masłem i mąką wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy przyprawami. Tak przygotowane ciasto, cienko należy rozwałkować na stolnicy, posypujemy mąką i wykrawamy krążki ( ja używam szklanki). Na farsz: boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę chwilę gotujemy 7-9 minut. Odsączamy z wody i dodajemy do reszty na patelni, wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na nasze krązki cista, które następnie trzeba złożyć na pół i dobrze skleić. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Lub smażymy na patelni na złoty kolor, można je obtoczyć w jajku lub bułce tartej i jajku. Smacznego!



Dodaj komentarz