Zaskoczył mnie
Zmylił
Zaspokoił
Składniki:
- 2 cebule
- 8 łodyżki szczypiorku
- 4 ziela angielskie
- 8 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4 całe ząbki czosnku, pozbawione łupiny
- olej
- 2 puszki białej fasolo
- 1 saszetka kaszy jaglanej, ugotowanej
- 1 szklanka prażonych pestek dyni, zmielonych w blenderze lub młynku do kawy
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek koperku, posiekany
- sól
- czarny pieprz
- bułka tarta do wysypania na foremkę
Przygotowanie:
Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulke pokroić w pióra i włożyć na gorący olej razem ze wszystkimi przyprawami, ząbkami czosnku oraz szczypiorkiem. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, na koniec wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki z podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz szczypiorkiem i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Foremkę wysmarować delikatnie olejem, następnie wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wyrównać i zapiekać przez 40 – 45 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać z chrzanem.