Pasztet wegański z fasoli i kaszy jaglanej

Zaskoczył mnie

Zmylił

Zaspokoił

Składniki:

  • 2 cebule
  • 8 łodyżki szczypiorku
  • 4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 całe ząbki czosnku, pozbawione łupiny
  • olej
  • 2 puszki białej fasolo 
  • 1 saszetka kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 1 szklanka prażonych pestek dyni, zmielonych w blenderze lub młynku do kawy
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  •  sól
  • czarny pieprz
  • bułka tarta do wysypania na foremkę

Przygotowanie:

Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulke pokroić w pióra i włożyć na gorący olej razem ze wszystkimi przyprawami, ząbkami czosnku oraz szczypiorkiem. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, na koniec wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki z podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz szczypiorkiem i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Foremkę wysmarować delikatnie olejem, następnie wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wyrównać i zapiekać przez 40 – 45 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać z chrzanem.

Dodaj komentarz