- 1 kg selera
- 2 cebule
- 1 p. margaryny
- 1,5 szklanki wody
- 2 kostki bulona grzybowego
- 1 szklanka tartej bułki
- 6 jajek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler i cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce (duże otwory), dodajemy wodę, margarynę i bulion grzybowy. Gotujemy jedną godzinę. Studzimy i dodajemy bułkę tartą oraz jajka. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temp.180-190 stopni.
Jeżeli dodamy mniej niż 1 szklankę wody i więcej niż 1 szklanka bułki tartej, nasza masa się zapiecze mocniej i zamiast pasty powstanie pasztet z selera.
Jeżeli dodamy mniej niż 1 szklankę wody i więcej niż 1 szklanka bułki tartej, nasza masa się zapiecze mocniej i zamiast pasty powstanie pasztet z selera.