Papryki nadziewane ryżem i mięsem mielonym

Czuć jesień nie ma co! W pracy myślę o jedzeniu, w domu myślę o jedzeniu. W zasadzie o tym jedzeniu to myślę cały czas.

Zrobiło się zimno. Mój organizm domaga się jedzenia. Też tak macie?

Ciekawe jak mu się podoba takie danie?:)

Składniki:

  • papryki – kolor dowolny
  • ryż ugotowany na sypko
  • mięso mielone
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego

Sos:

  • karton pokrojonych pomidorów
  • czosnek
  • bazylia
  • jarzynka
  • papryka czerwona w proszku

Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę podsmażamy. Papryki nadziewamy ryżem zmieszanym z mięsem i cebulą. Dusimy na oleju ok 30-40 minut. Ważne by papryka i mięso stały się miękkie. W osobnym rondelku podsmażamy kilka ząbków czosnku, następnie dodajemy pomidory z kartonu i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotowy sos dodajemy do papryk i dusimy kolejne 10 minut. Można polać papryki sosem dopiero na talerzu.




 



Dodaj komentarz