Czuć jesień nie ma co! W pracy myślę o jedzeniu, w domu myślę o jedzeniu. W zasadzie o tym jedzeniu to myślę cały czas.
Zrobiło się zimno. Mój organizm domaga się jedzenia. Też tak macie?
Ciekawe jak mu się podoba takie danie?:)
Składniki:
- papryki – kolor dowolny
- ryż ugotowany na sypko
- mięso mielone
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
Sos:
- karton pokrojonych pomidorów
- czosnek
- bazylia
- jarzynka
- papryka czerwona w proszku
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę podsmażamy. Papryki nadziewamy ryżem zmieszanym z mięsem i cebulą. Dusimy na oleju ok 30-40 minut. Ważne by papryka i mięso stały się miękkie. W osobnym rondelku podsmażamy kilka ząbków czosnku, następnie dodajemy pomidory z kartonu i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotowy sos dodajemy do papryk i dusimy kolejne 10 minut. Można polać papryki sosem dopiero na talerzu.