Orzechowy quiche z cukinią

Ciekawość wygrała

I orzechy przekonały

Cukinia też swoje zrobiła

Składniki

SPÓD

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 białko

NADZIENIE

  • 4 plasterki szynki
  • plasterki z połowy cukinii
  • 5 jajek
  • ser kozi
  • 1 żółtko (które zostało z przygotowania spodu)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Orzechy z białkiem miksujemy na lepką, niezbyt gładką masę. Formę do quiche smarujemy olejem kokosowym i wykładamy je równomiernie masą orzechową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 – 25 minut w 200°C. Odkładamy do wystudzenia. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Rozkładamy je razem z plastrami szynki na upieczonym i ostudzonym spodzie. Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi z mlekiem kokosowym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy kawałeczki sera koziego. Pieczemy w trybie „góra-dół” ok. 20 minut lub aż jajka się zetną.

Dodaj komentarz