Ciekawość wygrała
I orzechy przekonały
Cukinia też swoje zrobiła
Składniki
SPÓD
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 białko
NADZIENIE
- 4 plasterki szynki
- plasterki z połowy cukinii
- 5 jajek
- ser kozi
- 1 żółtko (które zostało z przygotowania spodu)
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Orzechy z białkiem miksujemy na lepką, niezbyt gładką masę. Formę do quiche smarujemy olejem kokosowym i wykładamy je równomiernie masą orzechową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 – 25 minut w 200°C. Odkładamy do wystudzenia. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Rozkładamy je razem z plastrami szynki na upieczonym i ostudzonym spodzie. Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi z mlekiem kokosowym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy kawałeczki sera koziego. Pieczemy w trybie „góra-dół” ok. 20 minut lub aż jajka się zetną.