Pychota
Moja
Najlepsza
Składniki:
* 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
* 1 kg cukru
* 150 g gorzkiego, ciemnego kakao
* 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 70-90%
Przygotowanie:
Śliwki zasypujemy cukrem w wysokim garnku z grubym dnem i odstawiamy na ok. 15-30 minut (do czasu aż śliwki puszczą odrobinę soku). Następnie śliwki wstawiamy na palnik i gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus (podobnie jak i śliwki w całości) należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ mogą przywierać do dna.
Mniej więcej 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę.
Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.
Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, należy pasteryzować je w garnku z gotującą się wodą przez około 20 minut.